4/6

Bliksem stage bij Typify

De kinderen kwamen verlegen binnen en werden gevraagd in de vergaderruimte plaats te nemen. Na een introductie over het huidige digitale tijdperk en de drive van Typify, was er tijd voor een vragenronde. Er werden vragen gesteld zoals ‘waarom de naam Typify?’ en ‘wat gaan we vandaag eigenlijk doen?’.

“Een organisatie die een proeftuin wil creëren voor leren en ondernemen, zodat jongeren spelenderwijs kennis kunnen maken met economie en werk.”  Dat schrijft jINC op hun website. JINC strijdt voor een maatschappij waarbij je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Dit doen zij door kinderen tussen de 8 en 16 jaar kennis te laten maken met allerlei beroepen, leren solliciteren en ontdekken welk werk bij hun talenten past. Typify draagt daar graag een steentje aan bij. Grote namen zoals Shell, ING en Coca Cola zijn ons voorgegaan.

Wij kregen 8 kinderen uit de groepen 7 en 8 op bezoek voor een zogeheten ‘bliksemstage. Onze bliksemstagiaires kregen een project van ons, waarbij ze alle fases van het design proces van dichtbij mee konden maken. Ze zouden zelfs helemaal zelf (met stiekem een beetje hulp van ons) de wensen van de opdrachtgever beantwoorden en een website opleveren.

In het begin was het duidelijk dat onze stagiaires nog een beetje moesten wennen, maar niet veel later waren ze allemaal actief bezig met de wensen van de opdrachtgever, de doelgroep en de code voor de website. Om de beurt mocht er één teamlid zelf op de professionele Apple Mac aan de slag.

De stagiaires werkten als een echt team door elkaars werk te onderbouwen of aanwijzingen te geven als iets net wat beter kon. Ze waren ontzettend enthousiast en dat was ook duidelijk te merken. Meer dan eens hoorde je iemands roepen “Ik ben nu weer aan de beurt" of “ik heb nog maar een klein deel zelf kunnen maken!” 

Aan het einde van de ochtend waren de stagiaires erg trots op hun zelf geproduceerde eindproduct. “Ik kom op het internet!” en “Waar kunnen wij onze website straks terug zien?” waren een aantal van de vragen die een aantal keer werden geroepen. Ook was het duidelijk dat de kinderen goed wisten wat zij nou het leukst vonden. Na de vraag welke onderdeel van het design proces favoriet was, waren de meningen verdeeld. “Design vind ik leuker, dan heb je meer vrijheid”, “Development is spannender, omdat je dan zelf dingen kunt bouwen”. 

Eén ding is zeker: de stagiaires verlieten Typify met een nieuw perspectief en kennis over de functies binnen een digital agency.

Wil je meer te weten komen over de projecten van jINC? Neem dan een kijkje op hun website.