5/6

Waarom wireframes niet mogen ontbreken tijdens jouw project

Bij Typify werken we graag met wireframes. Voor aanvang van een project merken we dat er vaak nog wat onduidelijkheid heerst over wireframes. Wat is een wireframe? En waarom mag een wireframe niet ontbreken tijdens jouw project? We leggen het je graag uit. 

Wat is een wireframe?

Bij Typify noemen we een wireframe vaak de blauwdruk van een website. In feite is het een digitale schets waarin je de structuur, navigatie, interactie en functionaliteiten vastlegt. Grafisch bestaat het wireframe uitsluitend uit grijstinten en vlakken. Dit is erg belangrijk. Bij wireframes gaat het namelijk om de inhoudelijke structuur en of alle functionaliteiten een logische plaats binnen de site hebben. Hierbij wil je nog niet afgeleid worden door kleur, typografie en verdere elementen uit de huisstijl. In deze fase is de ‘persoonlijke smaak’ van een klant nog onbelangrijk. Een wireframe moet duidelijk zijn. Niet mooi. 

Wireframe voor Blue Lagoon

Wireframe voor Blue Lagoon

Een wireframe is onmisbaar

Een wireframe is dat echt zo belangrijk? Ja! Met wireframes zorg je ervoor dat je op één lijn zit met de klant. Je legt belangrijke aspecten als navigatie, interactie en functionaliteit in samenspraak vast. Daarbij dwingt een wireframe beide partijen om kritisch naar doelen en doelgroepen van de site te kijken. In het wireframe ontwerp je call to actions die websitebezoekers aanzetten tot actie en funnels die ervoor zorgen dat de site doelen worden behaald. Kortom, de basis van de site staat. Klaar voor het grafische design.

In de praktijk

Bij Typify bouwen wij samen met de klant het wireframe. Zo zijn de wensen duidelijk. En krijg je bij het opleveren van het design, of na het bouwen, niet te horen dat de verwachtingen anders waren. 

Allereerst organiseren wij een kick-off. We presenteren webdesign trends en laten voornamelijk de klant aan het woord. Wat verwachten zij? Wat zijn de wensen en behoeften? Samen met data uit tools zoals Google Analytics, Google Adwords en Hotjar ontwerpen wij een eerste digitale schets. Hiervoor gebruiken wij het programma Axure RP. 

In verschillende workshops kijken wij samen met de klant kritisch naar het wireframe. Is dit wat er werd verwacht? Ontbreken er nog onderdelen? Aan het einde van elke workshop verzamelen we voldoende informatie om het wireframe te verbeteren. We houden de klant op de hoogte via een klikbaar wireframe die zij via een URL kunnen bereiken. Zij navigeren op dezelfde manier door het wireframe als door de site. Feedback kan meteen in het wireframe worden geplaatst.

"Een wireframe moet duidelijk zijn. Niet mooi."

Tijd besparen

Een wireframe is een extra stap in het ontwerpproces, maar wel een stap waarmee je tijd bespaart. Je bespaart tijd (en geld) doordat wireframes sneller zijn aan te passen dan het grafisch design of de geprogrammeerde site. Daarnaast is een wireframe onmisbaar omdat je cruciale aspecten als navigatie, interactie en functionaliteiten samen met de klant vastlegt. Ook al hebben we ervaren designers bij Typify, een wireframe zorgt ervoor dat zij zich kunnen focussen op waar zij goed in zijn. Namelijk het grafische webdesign.