SEO Copywriting

SEO; je hoort het overal, maar wat is het?  SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands heet dat zoekmachineoptimalisatie. Je schrijft wervende teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Google, Bing en Yahoo (wie houden we voor de gek, we bedoelen gewoon Google), moeten weten waar jouw tekst over gaat. De zoekmachines kunnen dan echte bezoekers naar je website doorsturen. Wel zo handig. 

Hoe zorg je ervoor dat zoekmachines weten waar jouw tekst over gaat? Dat verschilt eigenlijk helemaal niets van de methode die je gewoon voor menselijke bezoekers gebruikt. 

Je zorgt voor heldere taal en korte en begrijpelijke alinea’s, voegt een duidelijke structuur toe met een kop, subkoppen en een conclusie. En vergeet natuurlijk het zoekwoord niet te vermelden in je tekst. Vermelden, niet volstoppen. Het is niet de bedoeling dat je overdrijft met het gebruik van je zoekwoord, maar maak handig gebruik van meervouden en verbuigingen.

Je schrijft een SEO tekst dus voor zoekmachines? Nou, nee. Een SEO-copywriter schrijft uiteindelijk gewoon voor mensen. Zoekmachines moeten je tekst kunnen vinden, maar je bezoekers moeten het kunnen lezen. Dat kunnen ze niet als je het volstopt met zoekwoorden zonder rekening te houden met de inhoud. 

Zoekmachines zorgen ervoor dat je klanten je kunnen vinden, maar het zijn je klanten niet. Ze kopen niets in je webshop, nemen geen diensten af en komen niet op de koffie. Zoekmachineoptimalisatie is dus maar een klein onderdeel van een goede SEO tekst.