Drupal 10
Met Drupal 10 is een belangrijke stap gezet in de evolutie van 's werelds meest gebruikte enterprise CMS. Dankzij een sterke open source-community weet Drupal zich continue te innoveren. Zowel digitale marketeers als IT professionals hebben met Drupal 10 een sterke toolbox in handen om digitaal succes te behalen.
Het systeem kent een rijke geschiedenis. Het is origineel ontworpen als digitaal forum door de Belg Dries Buytaert in 2000. Nog geen jaar later werd versie 1.0.0. officieel met de wereld gedeeld. Uiteindelijk is het uitgegroeid tot een compleet platform met vele ontwikkelaars en professionele aanbieders zoals Typify.
CMS of DXP
Drupal heeft zich met de nieuwste versies weten te ontpoppen tot een waar Digital Experience Platform (DXP). Marketeers gebruiken het systeem niet meer alleen om de inhoud van de website te beheren, maar kunnen zich via een centraal systeem richten op alle kanalen. De gebruikers worden consequent op identieke wijze benaderd en er ontstaat een duidelijk profiel. Daar tegenover staat dat gebruikers een eenduidige ervaring voorgeschoteld krijgen doordat alle digitale touchpoints met elkaar in verbinding staan.
Daarmee is Drupal 10 ook nog steeds een Content Management Systeem (CMS). Alle content wordt ingevoerd in het systeem en vervolgens gedeeld met alle platformen. Het biedt sterke tools om de inhoud te beheren. Dankzij alle bouwblokken die Drupal biedt is er een enorme flexibiliteit mogelijk om het systeem volledig naar de hand te zetten.
Meer weten over DXP's? Onze professionals staan je graag te woord. Typify helpt haar klanten met de technische en organisatorische implementatie.
Spreek af met onze professionals »
Waarom Drupal CMS?
De keuze van een platform voor je digitale presentatie is een belangrijke beslissing. Hoewel er enorm veel keuze is, vallen veel systemen ook direct af. Er zijn een aantal eigenschappen van het Drupal platform welke een belangrijke rol spelen in deze beslissing.
Veiligheid
De wereld verandert. Er zijn steeds meer gevaren die de cyberwereld bedreigen. Wetgeving wordt hierop afgestemd wat bedrijven mede verantwoordelijk maakt voor nalatig gedrag met betrekking tot cybersecurity. Drupal weet dit en heeft hier flink in geïnvesteerd. Er zijn een aantal maatregelen die de veiligheid van het systeem moeten garanderen:
- Er is een speciale commissie opgesteld verantwoordelijk voor de beveiliging van het systeem. Hier kunnen eventuele veiligheidslekken gemeld worden. Zodra de patch beschikbaar is wordt een datum aangekondigd waarop deze beschikbaar gemaakt wordt. Dankzij deze aankondiging kunnen ontwikkelaars de uitrol van de patch plannen. Bij het uitbrengen van de patch wordt over het algemeen het lek ook duidelijk, daarom is het opstellen van dergelijke protocollen enorm van belang.
- Dezelfde commissie keurt ook de modules die aangeboden worden op Drupal.org. Indien modules veilig bevonden worden, krijgen deze een speciale badge. Daarmee weten ontwikkelaars dat het gebruik van de betreffende module veilig is. Nieuwe versies worden opnieuw gekeurd.
- Het systeem biedt strikte protocollen voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit. Zonder deze protocollen te gebruiken is het nagenoeg onmogelijk om te integreren met Drupal. Door af te dwingen dat het Drupal framework gebruikt wordt voor de eigen code, zijn een hoop potentiële (veelgemaakte) fouten al afgevangen.
- Drupal wordt met name gebruikt door professionele developers. Doordat het systeem een hogere leercurve heeft kiezen veel beginnende ontwikkelaars eerder voor alternatieve systemen als Wordpress. Dit zorgt ervoor dat geleverde code al direct van een hoger niveau is.
- Door middel van de update manager worden beheerders op de hoogte gesteld als er (veiligheids)updates beschikbaar zijn. Ook als er potentiële beveiligingsissues door foutieve configuratie aanwezig zijn wordt hier melding van gemaakt.
Meer weten over online veiligheid? Onze technische mensen kunnen je er alles over vertellen.
Schaalbaarheid & flexibiliteit
Drupal is de motor van je digitale platform. Het biedt de nodige bouwblokken zonder alles direct in te vullen. Doordat het systeem enorm modulair is kan het eenvoudig aangepast worden naar de wensen en eisen van de organisatie. Het systeem geeft niet direct een volledig werkend CMS, maar een fundering om op verder te bouwen. Dit maakt dat het systeem voor ontwikkelaars een grotere leercurve kent, maar vervolgens veel flexibiliteit en schaalbaarheid biedt. De schaalbaarheid wordt ook nog eens verbeterd door de standaard cache mechanismen die Drupal 10 biedt.
Meertaligheid
Drupal biedt direct out-of-the-box meertaligheid aan. In het hele systeem, zowel backend als frontend kunnen in meerdere talen geladen worden. Het hele datamodel is gebouwd rondom de meertaligheid. Het biedt de flexibiliteit om bepaalde content wel of niet te vertalen zonder talen door elkaar te laten lopen.
Rollen en permissies
Een uitgebeid permissiesysteem zorgt ervoor dat de contentbeheerders de juiste rechten kunnen krijgen. Er is heel specifiek in te stellen welke content types op welke manier aan te passen zijn door de gebruikers. Daarnaast kan bijvoorbeeld ook gekozen worden om gebruikers alleen hun eigen content te laten bewerken of alleen toegang te geven tot bepaalde talen. Dit zorgt ervoor dat er veel minder fouten gemaakt kunnen worden, verantwoordelijkheden duidelijk zijn en de veiligheid gewaarborgd is.
Open source
Drupal is open source en gratis in gebruik. Er zijn geen dure licentiemodellen aan verbonden. De broncode is door iedereen in te zien en daarmee ook te beoordelen. Hierdoor is de code vele male veiliger geworden vergeleken met veel gesloten systemen. Er werken ruim 10.000 ontwikkelaars actief aan de doorontwikkeling van Drupal.
Headless CMS
Drupal kan heel goed ingezet worden als headless CMS. Standaard biedt Drupal 10 de optie aan om content te delen via zogenoemde webservices. Dit zijn geautomatiseerde, technische koppelingen die andere systemen in kunnen lezen. Deze webservices zijn ook te gebruiken om een headless CMS op te zetten.
Daarbij wordt de voorkant van de website volledig los gebouwd van het CMS. Er kunnen op die manier ook meerdere kanalen aangesloten worden op het CMS. De marketeers kunnen zich richten op de inhoud, het headless CMS stuurt de informatie automatisch door naar alle kanalen. De juiste presentatie wordt aan de voorkant bepaald en is geen zorg voor de marketeer.

Daarnaast biedt het voordelen in de onderhoudbaarheid. Het is eenvoudiger om nieuwe kanalen aan te sluiten of bestaande kanalen te vernieuwen. Deze wordt op het bestaande CMS aangesloten waardoor dergelijke trajecten eenvoudiger en minder kostbaar worden.
